Toscanan aurinko palaa Kruununhakaan


Toscanan aurinko palaa Kruununhakaan
Krunikan Leimassa vierailee vuosittain useita loistavia tatuointitaiteilijoita ympäri maailmaa, mutta ehkä mieleenpainuvin kohtaaminen on ollut italialaisen Catherina Gyntin kanssa. Tapasin Catin ensikertaa vuonna 2018 ja ensimmäisestä päivästä lähtien jäi tunne, että hän todellakin on osa perhettä. Hänen läsnäolonsa yksinkertaisesti täytti studion valolla ja luovuudella.
Halusin tehdä lyhyen haastattelun tästä käsittämättömän lahjakkaasta taiteilijasta ennen hänen seuraavaa vierailuaan Helsingissä, mutta hänen mielenmaisemaansa ei oikein pysty kuvaamaan vähäsanaisesti. Osa hänen vastauksistansa kärsii myös taidoistani kääntää hänen sanojansa suomeksi, joten paras tapa onkin varata hänelle tatuointiaika ja tutustua häneen kasvotusten. Ette tule pettymään. (Catherinan valmiit kuvat jutun jälkeen.)


Vierailit Krunikan Leimassa ensimmäistä kertaa vuonna 2018 ja sen jälkeen olet palannut tänne joka vuosi. Mikä saa sinut lähtemään lämpimästä ja kauniista Toscanasta pohjolan perukoille?
Elämässä kuljemme logiikan ja tunteen välissä ja tehtävänämme on valita seurattava suunta. Tavatessani teidät, Krunikan Leiman tyypit ensimmäistä kertaa kaikki tuntui luontevalta. Logiikka ja tunne viesti rauhallisuudesta. Alusta asti olemme olleet samoilla aaltopituuksilla, ja teidän kanssanne vallitsee hyvä yhteisymmärrys. En voi olla palaamatta.

Mitkä asiat ovat sinun suosikkiasioitasi Helsingissä?
Monet asiat, mutta erityisesti minua innosti ihmisten näkemyksellisyys ja sen heijastus monitoiminnallisuuteen. Helsingissä on ihmisille luotuja rakenteita ja työkaluja taiteen, käsityön ja teknologian tekemiseen. Ihmiset ovat sitoutuneita ja ammattitaitoisia, mutta silti kaikessa tekemisessä on tietty rauhallisuus. Näen Helsingissä joka puolella kulttuuria, uteliaisuutta ja halua kasvaa. Taiteilijana sinun ei tarvitse identifioida itseäsi vain tietyn taidemuodon kautta, vaan sinulla on tilaa olla taiteissa juuri sitä mitä haluat.

Oletko jo ehtinyt vierailla muualla Suomessa?
En vielä. Olen kiertänyt kyllä koko kaupungin ympäriinsä ja vieraillut myös Suomenlinnassa, mutta tulevaisuudessa aion tutustua Suomeen laajemminkin.

Asut Arezzossa, kaupungissa, joka tunnetaan elokuvasta Toscanan auringon alla. Oletko asunut siellä koko elämäsi?
Lähdin kotoa 19-vuotiaana ja aloitin opinnot kuvataideakatemiassa. Sen jälkeen asuin ympäri Italiaa syventääkseni figuratiivisen ja esittävän taiteen opintojani. Opintojeni ohessa tein töitä mallina piirustus- ja maalauskursseilla, sisustustaidetta ja -suunnittelua sekä liudan muita hommia, jotta pystyin jatkamaan suuntaani taiteen saralla. Olen ollut hengeltäni jonkin sortin nomadi ja kiertänyt ympäri Eurooppaa milloin maalarina, tatuoijana, että tanssijana.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Hienoa! Puhutaan sitten tatuoinneista ja taiteesta. Miten löysit tiesi taiteiden pariin ja lopulta tatuointien maailmaan?
Kaikki alkoi piirtämisestä ja kuvituksista, mutta pian uppouduin performanssin, tanssin, videon ja maalauksen maailmaan. Se oli aika luonnollinen sisäisen kasvun prosessi minulle. Perustettuani The Gynthouse Tattoo -tatuointiliikkeen Arezzoon olen tavallaan ”uudelleensyntynyt” kuvittajana. Piirtäminen on aina ollut minulle tapa tutkia sisintäni ja sitä kautta mahdollisuus lisätä yksityiskohtia asioihin ja ajatuksiin. Maalaaminen taas on aistillisempaa. Siveltimen liikkuessa kankaalla tai seinäpinnalla ja värin levittämisessä on tietynlaista runoutta. Se on todella hypnoottista!
Tanssissa taas pidän autenttisesta liikkeestä ja improvisaatiosta. Puhtaasta spontaaniudesta. Tanssissa riittää kehosi ja aistisi lisäksi tila jalkojen alla ja ympärilläsi. Se on aina minulle hyvin tunnelatautunut matka, joka muuttuu liikkeeksi.
Vuosia sitten minun piti perhesyistä palata Torinosta, jossa tuolloin asuin, takaisin Arezzoon ja saapuessani tapasin lapsuudenystäväni, joka ei ole enää kanssamme. Hän vannotti minut lupaamaan, että tekisin taidetta myös iholle. Ja siitä syntyi rakkaus tatuointitaiteeseen.

Sanoit, että olet kiertänyt Eurooppaa. Oletko tehnyt tatuointivierailuja muualle maailmaan ja voitko kertoa näistä matkoista hieman lisää?
Olen työskennellyt monenlaisissa studioissa ympäri Eurooppaa. Olen onnekas, että minulle on siunaantunut aurinkoinen luonne ja tuttavuuksien luominen on helppoa ja sitä kautta yhteistyö ja hyvän ilmapiirin ylläpitäminen. Jos nykyinen absurdi, globaali poliittinen tilanne ei tästä pahene, niin minun on tarkoitus vierailla lähitulevaisuudessa Los Angelesissa, mutta katsotaanko miten käy.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Tatuointityyliäsi on vaikea määritellä, koska siinä on niin vahva henkilökohtainen ote. Miten itse kuvailisit tyyliäsi ja voitko kertoa enemmän lähestymistavastasi taiteen tekemiseen ja merkitykseen?
<Cat purskahtaa hyväntuuliseen nauruun> Olen jo muutaman vuoden määritellyt tyyliäni Gynt-tyyliksi! Rakastan taidetta ja rakastan sitä mitä kaikkea jokaisen teoksen tekemiseen liittyy! Rakastan tutkimista! Kaikki tulee henkisen havainnoinnin kautta – se mitä meille tapahtuu ulkoisesti, vaikuttaa meihin sisäisesti ja toisinpäin. Tyyli on minulle spontaania. Se on tehokasta ja eleganttia ja kehittyy itsestään ilman tarvetta kopioida tai jäljitellä.
   Uskon, että tyylini on osa kokonaisuutta, jota minun on ilmaistava saadakseni oikeanlaisia tunnevärähdyksiä. Hieman monimutkaista, mutta yritän selittää. Meillä kaikilla on samankaltainen tunneskaala, mutta se mikä tekee tunteista omiamme, on kehon havainnot, vaistot ja tuntemukset, kun taas mielelle ne ovat havainnot, logiikka ja myös vaistot. Jokainen keho ja mieli, eli jokainen henkilö, omaa erilaisen olemuksen, joka värähtelee omalla aaltopituudellaan, siitä huolimatta, että sillä on sama kemiallinen koostumus. Minun aaltoni saivat minut piirtämään tavalla millä piirrän.
Kohdallani on kyse runoudesta, mutta sanojen sijaan käytän viivaa kuvaamaan sieluni tilaa.

Mitä muita välineitä tatuointineulan lisäksi käytät taiteen tekemiseen?
Kuten jo tuossa kerroin taiteen suhteen olen polyamoorinen. Viime vuodet olen tehnyt paljon taidetta seinille ja kankaille. Vaikka työskentelen välillä todella isossa mittakaavassa, niin sovellan samaa tarkkuutta yksityiskohtiin. Viime aikoina olen myös tehnyt paluun videotaiteen pariin. Minusta on ihanaa, että voin tehdä taidetta samojen teemojen ympärillä, täysin erillisillä alustoilla, mutta silti siten että asiat linkittyvät toisiinsa. Siinä näkee eri kulmista, kuinka idea kehittyy ja siihen voi vaikuttaa uusilla tavoilla.

Voitko nimetä taiteilijoita, joilla on ollut suuri vaikutus sinuun?
En välttämättä tekisi nimilistaa, mutta kohdallani on ehkä reilua sanoa, että avantgardistit ovat vaikuttaneet minuun eniten. Monet näistä taiteilijoista ovat Art Nouveaun ja surrealismin edustajia – kauneuden ja vääristyneen todellisuuden etsijöitä.

Valtava kiitos tästä haastattelusta! Kanssasi on aina ilo keskustella! 

Kirjoittanut Ilari Musta


 

VALMIINA OLEVIA KUVIA

Jos kiinnostuit näistä niin täytä asiakaslomakkeemme ja linkkaa haluamasi kuva kyseisen lomakkeen tekstikenttään.

+ There are no comments

Add yours