Black’n’Greytä latvialaisittain

Krunikan Leiman maaliskuun vieraana on latvialainen Olafs Taube, joka vierailee nyt ensimmäistä kertaa Helsingissä 7.-12.3.2022. Itsekään en ole miestä aikaisemmin tavannut, mutta kuulin paljon hyvää hänestä toiselta vierailijaltamme, Monika Boolta, joten innolla tottakai odotan häntä Krunaan. Muutaman sanan ehdin hänen kanssaan kuitenkin vaihtaa ja päätin kirjoittaa niistä pitkästä aikaa blogitekstin.
Krunikan Leiman blogi oli joitain vuosia sitten kovinkin aktiivinen ja herättelemme sitä taas eloon. Laittakaa toki palautetta tai toiveita aiheista joista haluaisitte Krunikan Leiman blogista lukea.
Teksti Ilari Musta
Kuvat Olafs Taube
OLAFSIN INSTAGRAM-SIVUT
Olet tulossa nyt ensimmäistä kertaa Krunikan Leimaan, mutta oletko aikaisemmin käynyt Suomessa tai Helsingissä?
Tämä on ensimmäinen kertani! Tiedän, että moni ihminen Riikasta käy pyörähtämässä laivalla Helsingissä, mutta itselläni ei ole vielä ollut mahdollisuutta vierailla Suomessa.
Mitkä kolme asiaa tulee mieleesi Suomesta puhuttaessa?
Finlandia Vodka, kuuluisa suomalainen toisen maailman sodan tarkka-ampuja Simo Häyhä ja Children of Bodom. Lisäksi paljon mäkiä ja metsiä.
Olen vieraillut Riikassa pariin otteeseen ja mielestäni se on yksi Euroopan kauneimpia kaupunkeja, mutta en tiedä oikeastaan mitään paikallisesta tatuointiskenestä. Millaista on työskennellä tatuoijana Riikassa?
En usko, että se on kovinkaan erilaista kuin muuallakaan, mutta yleinen suhtautuminen tatuointeihin on kahtiajakautunut. Vanhemmat sukupolvet, joilla on hyvin vielä muistissa ajat osana Neuvostoliittoa eivät pidä tai tunnu ymmärtävän tatuointeja ja pitävät niitä vankien ja ”yötyöläisten” juttuna. Toinen puoli taas tuntuu ajattelevan tatuoinneista avarakatseisemmin ja ymmärtävät mitä ne todella ovat, eli taidetta ihollasi.
Suomessa tatuointien historia ei ulotu kovinkaan kauas – ensimmäinen tatuointistudio perustettiin 80-luvun lopussa ja tiettävästi ensimmäinen suomalainen tatuoija Arne Ruusunen tatuoi Tanskassa erityisesti 50- ja 60-luvulla. Millaiset juuret tatuoinneilla on Latviassa?
Tatuointiskene Latviassa on todella pieni. Suurin osa tatuoijista tuntee toisensa ja tietää jokaisen joka alalla työskentelee. Nuoria tatuoijia tulee kuitenkin alalle ja aloittaa esimerkiksi kotona stick’n’poke tatuoinneilla.
Tatuoiminen itsessään alkoi Latviassa 90-luvulla suurinpiirtein kolmen tatuoijan toimesta, jotka alkoivat pyöriä prätkätapahtumissa ja pienemmillä tatuointimessuilla esimerkiksi Virossa ja Liettuassa.
Miten sinusta tuli tatuoija?
Aloin tatuoimaan 16-vuotiaana. Opiskelin taidelukiossa silloin ja tein hommia mainostoimistolle, jossa pomoni oli kotitatuoija. Hän opetti minulle jotain tatuoinninperusteita. Sen jälkeen seuraavat vuodet oli aika taistelua ja tein tatuointeja kotona. Muutin sitten Riikaan, jossa aloitin kandiopinnot Latvian taideakatemiassa ja samalla sain ensimmäisen paikkani tatuointiliikkeessä. Loput onkin historiaa. Noin 5 vuotta sitten avasin oman studioni Riikaan nimeltä Ravens Nest Tattoo.
Kun katsoo sinun Instagrammia niin näyttää, että olet monen tyylin ja aihealueen mestari, mutta millaisia tatuointeja tykkäät tehdä eniten?
Kuten tuossa aikaisemmin mainitsin, sain ensimmäisen tatuoijapestini parikymppisenä muutettuani Riikaan. Se oli aika perinteinen kivijalkaliike, jossa pääsin tekemään kaikkea laidasta laitaan. Siellä tehtiin muotokuvia, vaikkei olisi koskaan edes sellaista piirtänyt! Siitä kokemuksesta jäi käteen taito tehdä useita eri tyylejä, tekniikoita ja aiheita.
Suosikkitatuoinnit riippuu enemmän asiakkaista kuin tietyistä tyyleistä. Esimerkiksi jos asiakkaalla on mieletön idea, jota pääsen toteuttamaan, niin yhdessä luominen on se juttu! Tykkään tehdä isoja tatuointeja todella paljon, mutta pyrin pitämään kalenterissa myös runsaasti pienempiä tatuointeja, jotta taidot sillä saralla ei pääse ruostumaan. Eli tyyli ei ole se tärkein asia, mutta jos joku täytyy valita niin tykkään tehdä kuvituksenomaista puolirealismia. Väreissä ja mustatharmaana. Sanoisin, että sen voisi lokeroida väljästi neotraditionaliksi.
Sinulla on vielä pari aikaa vapaana kalenterissa Helsingin visiitilläsi ja katsoin, että sinulla on valmiita designeja myös runsaasti! Kissaihmisenä olen tietenkin kiinnostunut tietämään, että mitä esimerkiksi tuollainen kissatatuointi kämmenen kokoisena maksaisi kyynärvarteen?
Kissatatuoinnit olisi 120-180 euroa riippuen koosta ja yksityiskohtien määrästä. Noissa minulla menee noin tunnista puoleentoista.
Kuulostaa erittäin hyvältä! Nähdään muutaman päivän päästä ja ehkä munkin pitää tulla ottamaan sulta yksi kissatatuointi iholleni! Mahtavaa saada sinut Helsinkiin!
Tunnen oloni jo nyt tervetulleeksi vaikken ole vielä päässyt edes Helsinkiin ! 🙂
Olafsille voi varata aikoja täyttämällä nettisivuiltamme löytyvä LOMAKE tai laittamalla meille viestiä Krunikan Leiman Instagrammissa.
+ There are no comments
Add yours